Kattens jaktinstinkter, varför katten vill jaga möss

Katter är fantastiska djur. I Sverige finns det närmare 1.6 miljoner katter. Redan under det antika Egypten ansågs katten som något heligt och katter fanns till och med avbildade som gudar och begravdes ibland hedrande som mumier. Dessutom förde katter nytta med sig då de ständigt jagade möss och råttor. Det sistnämnde gäller än idag.

Kattens nedärvda jaktinstinkter

Jagande kattNär det gäller kamp och jakt så säger man att det hör det till kattens naturliga instinkter och beteende. Inför en strid eller en konfrontation brukar katter exempelvis kröka på rygg och resa sin päls. Svansen brukar också böjas och formas till en krok. Man talar om att kattens jaktinstinkt är nedärvd och given. En katt jagar på instinkt oavsett om den är hungrig eller ej. Det gäller för alla katter, såväl för tama inomhuskatter som vilda. Jakten tar inte slut efter att katten vunnit över sitt byte. I stället för att dra sig tillbaka med bytet måste katten fortsätta att slå och kasta bytet tills det katten känner sig ”mätt på jakt”.

Visar överlägsenhet genom att visa upp sitt byte

Katten gillar att visa upp sitt byte. Ofta handlar det om råttor eller möss där katten som jägare i utgångsläget är överlägsen sitt byte. Eftersom råttor och möss är kvicka djur blir jakten mer långtgående vilket är att föredra för katten och dess medfödda jaktinstinkter. När katten väl dödat råttan eller musen vill den omedelbart visa upp bytet för sin ägare. Katten ser nämligen sig själv som överlägsen sin mänskliga ägare när förhållandet gäller jakt. För att katten skall känna högsta uppskattning skall man berömma och klappa den när den exempelvis dödat en råtta och tagit med sig bytet. När katten inte är i närheten kan man senare avlägsna ”gåvan”. Detta tolkas djurpsykologiskt som ett korrekt beteende mot katten.

Katten får utlopp för jakt genom att leka

Ett vardagligt exempel på kattens jaktinstinkt tar sig i uttryck i det som kallas för kattens ”utloppslek”. Det mesta som rör på sig – alltifrån att man kastar garnnystan till att vifta på kläder i tyg – ser katten som levande objekt och vill riva, bita eller klösa i dem. Det kan förefalla som om katten har ett klart övergrepp om objekten men leken slutar knappast på stört; katten vill även kasta upp objektet i luften och attackera det på nytt. Detta för att desperat försöka släcka sin hunger på jakt.