En ny familjemedlem

Visst skulle det vara mysigt att skaffa en liten söt kattunge? Det är en alldeles enastående känsla att få komma hem till en ny gosig vän som man precis som om det vore en familjemedlem kommer att se växa upp. Det är en sak att känna att man kommer få många trevliga och glada stunder med en katt men en annan sida att det också kommer innebära en hel del arbete. Tänk därför noga igenom valet innan du går vidare. Ta upp frågor som vilken ras du skall välja, hur mycket arbete det innebär på kort och lång sikt, är uppfödaren seriös och finns stamtavla, vad kommer det kosta att inhandla foder, tillbehör och leksaker samt hur mycket försäkring och veterinär kommer kosta.

En trevlig ras – norsk skogkatt

En mycket populär kattras i många svenska familjehem är norsk skogskatt. Den är att betrakta som en glad och social katt som kan vara mycket kelig och snäll om dess husägare beter sig vänligt tillbaka. En norsk skogkatt har ett halvlångt hår och en päls som skyddar mot kalla klimat. Det sägs att den är en av de mest jaktdrivna katterna och har egenskapen att kunna klättra ned för träd på ett intelligent sätt med huvudet före. Om du skall titta närmare på en norsk skogkatt är det viktigt att den är renrasig och har en god stamtavla. Priset ligger någonstans mellan 6000-7000 kronor.

Kattfoder och leksaker

När det gäller en katts föda är det viktigt att se till att du hittar lämpligt kattfoder och om du specifikt köper foder till en norsk skogkatt kan du räkna på en kostnad mellan 160-200 kronor per månad. Kattfoder av god kvalitet hittar man inte i livsmedelsbutiken. Innhållet måste vara mer animaliskt än det foder som säljs i vanliga butiker. Det bästa är att uppsöka en välsorterad djuraffär, där kan hitta större säckar foder som ger dig en lägre månadskostnad.

En katt gillar alltid att leka och därför behöver man se till att den får tillräckligt med stimuli genom att man införskaffar många roliga och varierande leksaker. Det kan vara alltifrån bollar till trasor och gosedjur. En pinne med ett snöre där en leksak fästs är bra att ha i beredskap eftersom katter älskar att jaga rörliga objekt.

Veterinärbesök och försäkring

Räkna med att du behöver söka upp veterinären någon gång med din katt. En kastering kostar uppskattningsvis 800 kronor i dagsläget. Det finns en rad kattsjukdomar som din katt kan åka på. Alltifrån olika sorters infektioner till allergier och problem med matsmältning. Ha i beredskap att du kan komma att få oanade veterinärsutgifter om du skaffar katt. Mot bakgrund av detta är det lämpligt att titta på en kattförsäkring hos ett lämpligt försäkringsbolag. Det kan det vara värt då veterinärer inte är billiga att uppsöka.