Älskade katt

Skaffar du katt får du en lojal familjemedlem som är självständig och intelligent. Den kärlek du ger din katt får du tillbaka många gånger om och har du en gång levt med katt så är det svårt att vara utan.

catKatter är kloka djur som klarar sig i det närmsta själv. Ett hem, kärlek och mat behöver den från sin människa och eventuell pälsvård, beroende på vilken typ av päls den har. Annars är katten relativt självgående och kommer till dig när den behöver något av dig.

Katter behöver aktivitet och att införskaffa lite prylar som katten kan få leka med och aktiveras tycker katten bara är roligt. Det kan vara fråga om leksaker där katten får jobba lite och träna även hjärnan för att inte bli uttråkad. Det är också bra att skaffa lite leksaker som katten bara kalla för sina och leka med hur den själv vill.

Alla katter är individer och därför kan du inte per automatik räkna med att katter ska vara och bete sig på ett specifikt sätt. Har du tre katter kan du räkna med att alla är olika. Den ena kanske älskar att ligga i ditt knä och bli struken, du får gärna lyfta och bära och den sover gärna i din säng. Den andra kanske inte alls tycker om att bli struken, men du får gärna lyfta och bära och klia bakom örat. Den kanske helst sover vid dina fötter. Den tredje får du absolut inte lyfta och bära, dem tycker inte om att bli struken och kliad, men lägger sig gärna bredvid dig i soffan.

Det finns många olika raser som är framavlade med speciella egenskaper. Huskatt, Bengal, Cornish Rex, Main coon och Norsk skogskatt exempelvis. Det finns faktiskt katter som lämpar sig för allergiker, men det kan vara en bra ide att besöka en uppfödare och känna sig för innan man tar hem den söta kattungen och sedan måste göra sig av med den.

Huskatt kallas katter som saknar stamtavla och dessa kan se ut hur som helst. Den kan vara långhårig som korthårig och i vilka färgkombinationer som helst. Den är i särklass, den vanligaste katten i våra hushåll.